מאת: אבי צחור
במרץ האחרון התפוצצה פרשת קיימברידג‘ אנליטיקה שניצלה את פרטי המשתמשים בפייסבוק לטובת השפעה על תוצאות הבחירות בארה“ב, וצוקרברג נקרא לשימוע בסנאט. שם נחקר במשך כ-10 שעות על–ידי הסנאטורים ונדרש לספק תשובות על סוגית הפרטיות. צוקרברג לא חסך בהתנצלויות חוזרות ונשנות ואף הבטיח שיחיל את רוח חוקי הפרטיות האירופיים המחמירים גם על המשתמשים בארה“ב.
אולי יענין אותך:
- משבר האמון של פייסבוק הידק את החבל סופית על צוואר בעלי העסקים
- שיטה לא מוכרת שפותחה כבר ב-2015 טוענת להוזיל את עלויות הפרסום בחצי
- אם תרצה לקצר את זמן בניין המוניטין שלך ולסדר את עצמך שנים קדימה – הוא יראה לך איך
דווקא בפייסבוק הפנו אצבע מאשימה כלפי המפרסמים והגיבו בסגירת חשבונות קלה על ההדק וחסימת יכולות פרסום כמו יצירת קהלים לפי כתובות מייל. לא עבר זמן רב והנה פייסבוק כבר מבצעת מהלך שנוי במחלוקת שנועד לסייע לה לעקוף את חוקי הגנת הפרטיות האירופיים. זאת למרות הבטחות תקשורתיות לפיהן רוח התקנות האירופיות תהווה השראה לכללים שפייסבוק תיקח על עצמה גם בארה“ב.
ביום שבת האחרון החברה הודיעה כי היא משנה את תנאי השימוש באופן שיגרום למשתמשיה האירופיים, העומדים על כ-1.5 מיליארד, להיות מסונפים לפעילותה בארה“ב תחת תקנות מקלות ולא באירלנד כפי שהיה עד עתה. ישראל כמובן נשארת תחת הרגולציות האירופיות המחמירות.
קרא עוד – כך תהפוך את המשבר בפייסבוק להזמדנות הפריצה שלך בביזנס
המהלך של פייסבוק יחיל על המשתמשים האירופים את חוקי הפרטיות האמריקאים, הנחשבים למקלים בהרבה מהחוקים האירופיים החדשים (GDRP). כזכור, בחודשים האחרונים עלו שוב ושוב סוגיות סביב שמירתה של פייסבוק על פרטיות המשתמשים, השימוש שנעשה בנתונים שהחברה אוספת עליהם והיכולות שלהם לדעת מה נאסף ובמה מוכנים שייעשה שימוש. במסגרת מכלול הצעדים שנוקטת פייסבוק בדרך לתיקון האמון שנשבר, הרשת החברתית סגרה מליוני חשבונות פרסום ברחבי העולם וביום ג‘ האחרון פירסמה את עקרונות מדיניות הצנזורה שלה, שהיו חסויים עד כה.

אז איך מחליטים מה מותר ומה אסור לפרסום בפייסבוק?
בפייסבוק מצהירים כי מדובר במדיניות דינמית, שכפופה לנורמות שימוש ברשת וכן לנורמות לשוניות – שמשתנות כל הזמן. לצד קטגוריות מובנות מאליהן, דוגמת דברי הסתה, אלימות והתנהגות פלילית,כל הצהרה שמכוונת לפגוע במאפיינים של אדם, כלומר – גזע, מוצא, שיוך אתני, דת, העדפה מינית, מין ומגדר, נכות או מחלה. למרות זאת, מדגישים בפייסבוק כי אין נורמה אוניברסלית אחת שלפיה ברור איפה עובר הקו האדום.
ואכן, כללי הקהילה של פייסבוק עומדים לביקורת מתמדת: בישראל זכורות היטב תקריות במסגרתן החלו להיחסם משתמשים (גם כאלה בעלי פרופיל גבוה ברשת החברתית ועם אלפי עוקבים), על סמך פוסטים ישנים שהכילו מילים שהוגדרו על ידי פייסבוק כאסורות לשימוש.
אבל נדמה שאחת הטענות הבולטות כלפי פייסבוק קשורה לחוסר השקיפות והיידוע: אלפי משתמשים שנחסמו מהרשת החברתית מקבלים הודעה לקונית על הפרת כללי הקהילה, בלי שום הסבר אחר, וצריכים פחות או יותר לנחש מדוע הם או התכנים שלהם הוסרו מהרשת החברתית. לכל אלה, עדיין אין מענה ממשי מטעם פייסבוק….
פנינו לחברת הדירקט ריספונס מרקטינג המובילה בישראל, קוברה מרקטינג לתגובה מצד המפרסמים:
”הדיקטטורה של פייסבוק חוצה גבולות מיום ליום אך למרות זאת… היא עדיין הפלטפורמה המובילה בעולם לפילוח קהל יעד מדויק. חשוב לזכור שאחריות המפרסם היא לדאוג גם ליום המחר. הרוח נושבת אל עבר מגבלות מחמירות שאפילו הרשת החברתית בעצמה, לא רוצה להיות כפופה תחתן.
אז מה עושים כשהחוקים והשינויים כבר לא משתלמים כלכלית למפרסמים? הפתרון שאנחנו מצאנו שמור קרוב לחזה, אבל בעקבות השינויים האחרונים… החלטנו לחשוף אותו במשדר חירום למי שמפרסם בפייסבוק, וגם רוצה להפוך את המשבר מגזר דין סופני – להזדמנות לפתוח פער בלתי ניתן לסגירה על המתחרים”
פתוח לקוראי האתר – הדרכה בשידור חי על השינויים האחרונים בפייסבוק וההזדמנות לפרוץ קדימה